Reperezentantky do 16 let se staly vicemistryněmi Evropy

České basketbalistky do 16 let nedotáhly svou pohádkovou pouť evropským šampionátem až do zlatého konce. První porážku na turnaji jim až ve finále připravily Italky, které v dramatické koncovce vyhrály 60:52. Češky tak získaly stříbrné medaile. Gratulujeme také našim zástupcům v českém dresu – Kláře Stloukalové, Martině Pokorné, Lauře Mikšíkové a hlavnímu trenérovi Richardu Fouskovi.

Češky do utkání nevstoupily dobře, když se na jejich výkonu možná až příliš projevovala pochopitelná nervozita z důležitosti utkání, které žádná z nich ve své dosavadní kariéře dosud nehrála. Naopak Italky už se mohly pochlubit zkušenostmi ze zápasů světového šampionátu.

Lvice poprvé skórovaly až v páté minutě utkání a vůbec po většinu zápasu hledaly jen složitě recept na italskou defenzivu. Naopak soupeřky předváděly často až velmi lehké a líbivé ofenzivní kombinace, které snad jako by ani nepatřily do basketbalu kadetek.

Čeští fanoušci vkládali naděje do začátku druhého poločasu, který nabízel možnost vrátit se do zápasu, ale místo toho to byly Italky, kdo navyšoval svůj náskok. Češky se dále trápily se ztrátami a úspěšností střelby. Italský náskok se vyšplhal až na 20 bodů.

Tu pomyslnou jiskřičku naděje zažehl závěr třetí čtvrtiny, kdy Češky zaznamenaly první bodovou šňůru v zápase. Pak svěřenkyně trenéra Richarda Fouska ukázaly to, co je zdobilo celý šampionát – obrovskou bojovnost. Energii do žil jim vlily úspěšné tříbodové pokusy. Zatímco v přechozím průběhu zápasu se z této vzdálenosti netrefily ani jednou, v závěrečném dějství to zvládly hned čtyřikrát.

I díky tomu a dalším povedeným ofenzivním akcím dokázaly náskok Italek takřka vymazat. Dvě minuty před koncem ztrácely pouhé tři body. Pak ale Italky zaznamenaly koš a dostaly české hráčky pod tlak. Ty musely riskovat a ve spěchu už se jim tolik nedařilo. Italky tak nakonec zápas přeci jen dotáhly do vítězného konce.

Češky skončily na evropském šampionátu druhé, ale po celou dobu turnaje předváděly bojovný basketbal a opravdu bojovaly jako lvice.
Do nejlepší pětky turnaje byla zvolena česká rozehrávačka Kateřina Zeithammerová.

zdroj: ČBF