Na Žabiny v Eurocupu čeká Euroligová výzva

Jestliže byl loňský los Eurocupové skupiny pro Žabiny záludný, letošní ročník si pro brněnské basketbalistky připravil pořádný oříšek. V jejich skupině K v konferenci 2 totiž narazí na francouzský Lyon, španělský San Sebastian a vítěze z dvojice BLMA (Francie) – Plamen Požega (Chorvatsko). Nebo-li na velice kvalitní týmy, jež mají zkušenosti i z prestižní Euroligy. Brněnský celek však cíl na postup ze základní skupiny nevzdává.

Po svém úspěšném prvním ročníku druhé nejvyšší evropské ligy pokračují Žabiny Brno v evropském poháru i letos. Stejně jako v minulé sezoně je los poslal do skupiny K. A stejně jako tomu bylo i před tím, na svěřenkyně Viktora Pruši nečeká žádný lehký soupeř. „Letošní los EC nás upřímně řečeno příliš nešetřil. Naši soupeři pocházejí ze dvou nejkvalitnějších evropských lig. Kombinace Lyonu a BLMA..při vší úctě k Požege, připomíná spíše Euroligu. Když přidáme účastníka play-off španělské ligy ze San Sebastianu, troufnu si říct, že při pohledu na průřez ostatními skupinami obou konferencí, je to basketbalově nejnáročnější skupina,“ okomentoval hlavní trenér Žabin.

Jistými soupeři Žabin jsou LDLC Asvel Feminin (Francie) a IDK Euskotren (Španělsko). Třetí tým v jejich základní skupině vzejde z dvojice BLMA (Francie) a ŽKK Plamen Požega (Chorvatsko), přičemž horkým favoritem je právě klub z jihofrancouzského Montpellieru. Kvalifikační duely celky sehrají 21. a 28. září. Samotný Eurocup startuje o měsíc později ve čtvrtek 27. října.

Silnou skupinu ale brněnský kouč kvituje. „Maximální kvalita je přesně to, co pro naše hráčky v EC hledáme a tudíž z pohledu získávání evropských zkušeností budeme mít v tomto případě ideální možnost konfrontovat skutečné TOP týmy. Zároveň skupinu považuji za velmi divácky atraktivní a tato konfrontace bude pro nás velkou výzvou,“ připustil Pruša a přislíbil, že i přes pozici „outsidera“ se ve skupině porvou o každé jedno vítězství, aby navázali na postup ze skupiny dál do vyřazovací části.

LDLC ASVEL FEMININ (Francie)

Tento francouzský klub z Lyonu má dlouholetou tradici, která se datuje až do roku 1946. Za tu dobu se basketbalově vyšvihl až do elitní sestavy nejen francouzské ligy, ale i na mezinárodní úrovni. Po postupu do Euroligy v roce 2019 se basketbalistky Lyonu probojovaly i do jeho čtvrtfinále. Stejného výsledku dosáhly i v loňském ročníku Eurocupu. V domácí francouzské lize patří k předním lídrům, což dosvědčuje letošní finálová účast, kde basketbalistky Lyonu nestačily na Žabinám dobře známý Tango Bourges. Na svém kontě mají i několik cenných kovů včetně dvou titulů (2014, 2019). A ještě aby LDLC nebyl tak úspěšným týmem, když na jejich soupisce jsou samá zvučná jména včetně pětice reprezentantek Francie.

IDK EUSKOTREN (Španělsko)

IDK Euskotren se v basketbalovém světě původně pohyboval primárně na univerzitní úrovni, kde španělský klub ze San Sebastianu sbíral jeden úspěch za druhým včetně čtyř titulů a triumfu na univerziádě. I proto se od sezony 2013/2014 účastní nejvyšší ženské španělské ligy. V loňském ročníku se basketbalistky Euskotrenu probojovaly až do play-off a prorazit chtějí i na evropské půdě.

BLMA (Francie)

Téměř jistým členem základní skupiny K je francouzský celek Basket Lattes Montpellier Association. Klub s bohatou historií je pětinásobným mistrem francouzského poháru, dvojnásobným mistrem francouzské ligy a vicemistrem Eurocupu v sezoně 2018/2019. V minulých ročnících nakoukl klub z jihu Francie i do prestižní Euroligy, kde dokázal konkurovat týmům jako je Fenerbahce Istanbul či ZVVZ USK Praha. O svoji pozici v Eurocupu ale prvně musí zabojovat s chorvatským celkem ŽKK Plamen Požega.

ŽKK PLAMEN POŽEGA (Chorvatsko)

Posledním možným soupeřem Žabin je ŽKK Plamen Požega. Chorvatský tým dlouhé roky usiloval o postup do nejvyšší národní ligy, až se jim to v roce 2003 podařilo. Kvůli nedostatku financí se však na pár sezon musely basketbalistky Požegy spokojit s druhou ligou, ačkoliv ji každým rokem ovládly. Od sezony 2015/2016 se ale vrátily zpátky mezi elitu a od té doby si v ní budují jméno. Zúčastnily se i Jadranské WABA ligy. Nyní by se chtěli zviditelnit více na západ Evropy. Los Eurocupu jim ale přidělil nejtěžšího možného soupeře, a tak, pokud hráčky nepřekvapí, si budou muset na svoji Eurocupovou cestu ještě počkat.