Nakročeno správným směrem

Dnešním utkáním proti SBŠ Ostrava jsme úspěšně nakročili do Final Four Evropské basketbalové ligy EWBL. Soupeřky jsme přehráli 71:47 a do nedělní odvety si tak vezeme slibný náskok.

Do utkání jsme vstoupili sebevědomě a rychle jsme si vybudovali náskok 13:0. Ostravanky se pak ale zvedly a začaly dotahovat, na což kouč Pruša zareagoval timeoutem a dostal nás tak zpět do hry. Během utkání jsme si pak vybrali ještě jednu slabou chvilku, ve které jsme za soupeřkami zaostávali.
O naději na zvrat utkání ale hráčky SBŠ definitivně přišly ve třetí čtvrtině, kdy jejich ztráta přerostla přes dvacet bodů.

„Na začátku se nám podařilo vybudovat si náskok, když jsme hráli do osobní obrany. Pak Ostrava změnila taktiku, začala hrát zónovou obranu, my jsme se trápili a ztrátovali jsme. Navíc se nám do zóny nedařilo ani útočně doskakovat, neměli jsme žádné druhé šance,“ viděl slabé stránky ve hře svých svěřenkyň asistent trenéra  Jakub Gazda a dodal, že utkání, ač vítězné, příliš dobrý basketbal neukázalo. „Z pohledu výsledku je to v pořádku, do odvety jsme si vytvořili slušný náskok. Z pohledu „koukatelnosti“ už to bylo horší. Hrát 35 minut do zóny asi nebaví ani hráčky, ani trenéry a předpokládám, že ani diváky. Ani přes ten náskok ale nepojedeme do Ostravy s tím, že už není o co hrát, a musíme odvést dobrý výkon i tam. Příprava ale nijak speciální nebude, už ani nedokážu spočítat, po kolikáté s Ostravou hrajeme, a myslím, že ani my nejsme zvědaví na Ostravu, ani Ostrava není zvědavá na nás.“

Podle slov trenéra Kamila Fajty ani ostravské hráčky neházejí flintu do žita a do neděle budou pracovat zejména na úspěšnosti střelby. „Brno nás zase předčilo ve střelecké úspěšnosti, 30 % procent je strašně málo, s tím se nedá vyhrávat. Obrana tentokrát byla celkem slušná, to nám vyšlo, ale v útoku to bylo slabé a to je to, co budeme chtít změnit do odvetného utkání,“ má jasno Fajta.

Žabiny střelecky táhlo dvouciferné trio hráček v čele se 17bodovou Natálií Stoupalovou, 13 bodů a 6 doskoků zapsala Petra Zápaltová a 10 bodů a 7 doskoků Michaela Vacková.
Ostrava se tradičně opírala o Saru Dickey (17b.), druhou nejlepší střelkyní byla se 7 body Nevena Markovic.

V případě, že v neděli na ostravské palubovce nezáváháme a postoupíme mezi čtyři nejlepší týmy, budeme se ucházet o pořadatelství březnového Final Four.

V dalších čtvrtfinálových duelech bojují o postup do top čtyřky celky Tsmoki Minsk (Bělorusko), Nika Syktyvkar (Rusko), Dynamo Novosibirsk (Rusko), Orange Lions (Nizozemsko), Piešťanské Čajky (Slovensko) a Rostov na Donu (Rusko).