Žabiny míří s fanoušky v zádech k lepšímu finálovému výkonu

Žabiny do finálové série nevstoupily tak, jak si plánovaly. Na půdě ZVVZ USK Praha jim soupeřky utekly hned v úvodu zápasu a zastavit je se jim už nepodařilo. Vysokou prohru 44:78 mohou odčinit již v sobotu 16. dubna od 17 hodin. Před domácím publikem se chtějí Žabiny ukázat v nejlepším světle a potvrdit tak svoje kvality.

První souboj o titul mistra ČR dopadl na pražské hale Královka dle očekávání. Domácí USK si lehce poradil 44:78 s trápícími se Žabinami a připsal si tak první ze tří bodů do série. Další finálové klání mají basketbalistky na programu v sobotu 16. dubna od 17 hodin na Rosničce.

K odlišnému výkonu musí svěřenkyně Viktora Pruši hodit nezdar z předchozího zápasu za hlavu. „Po prvním utkání, které se nevyvíjelo dle našich představ, se musíme v rychlém sledu přepnout na to druhé, ve kterém se jednoznačně musíme prezentovat o mnoho lépe. Více důrazu a energie na obranné polovině je naprostým základem. Ztráty plynoucí z našich špatných rozhodnutí a podcenění situací v útoku jsou něco, z čeho USK žije. Přesně tento aspekt musíme mít pod daleko větší kontrolou a řešit ho se zodpovědností,“ prozradil hlavní kouč Žabin.

Brněnské basketbalistky sice nepovolily Pražačkám překročit stobodovou hranici, jenž průměrně USK v domácí lize zaznamenává, i tak za nimi v útoku ale zaostávaly. Přes poměrně vyrovnaný počet střel Žabiny proměnily o polovinu méně a nasbíraly tak pouze 44 bodů. Zvýšit si procento finálové střelby mohou doma, kde jim koše padají výrazně lépe.

Zároveň spoléhají na to, že je k lepšímu výkonu potáhne domácí bouřlivá kulisa. „Věřím tomu, že i za podpory našich skvělých fanoušků se nám trochu rozvážou ruce a při tvorbě střeleckých pozic se nám zároveň zvýší střelecké procento. Jednoduše musíme hrát s větší lehkostí a dostat se z pod tlaku, který jsme si na sebe zbytečně vytvořili první zápas. Pokud se nám alespoň něco z toho podaří změnit, můžeme hrát o velmi slušný výsledek. Tým na to potenciál určitě má,“ věří Pruša.

Na kolik se podaří Žabinám zapomenout na čtvrteční utkání a předvést svoji kvalitní hru, zjistíme v sobotu 16. dubna. Druhé kolo finále RENOMIA ŽBL startuje na Rosničce od 17 hodin. Přímý přenos zápasu vysílá i TVcom či ČT Sport Plus (web ČT Sport a HbbTV).