Lvice U18 pod vedením trenérů Žabin na kempu

Nejen kvalifikací o EuroBasket je vyplněna reprezentační přestávka. Minulý týden byl také prvním srazem potenciálních Lvic U18 s realizačním týmem a byl to sraz s výraznou žabinskou stopou. Reprezentaci totiž vede dvojice trenérů Viktor Pruša a Jakub Gazda a do sestavy se probojovala i trojice hráček ze Žabin – Eliška Hamzová, Adéla Buřtová a Sára Kocourková. Cílem kempu v Klatovech bylo především představit hráčkám základní pravidla a principy pohybu v útoku a přechodové fáze, která bude vzhledem k absenci podkošových hráček a celkově nízkému výškovému průměru tohoto týmu hrát hlavní roli. „Měli jsme možnost poznat návyky jednotlivých hráček, tréninkový přístup a vůbec jejich technicko-taktickou vybavenost, kteoru si přinášejí z klubů. Tyto informace budou zásadní pro určování jejich eventuálních rolí v týmů. Hráčky se naopak měly alespoň rámcově seznámit s herní koncepcí a vůbec filozofií, kterou se tým bude chtít prezentovat,“ přiblížil náplň přípravného kempu trenér Viktor Pruša.

Tréninky a utkání – 6+2

Hráčky absolvovaly šest tréninkových jednotek a dvě přípravná utkání v Marburgu s úřadujícími mistryněmi Evropy z Německa. „Zápasová konfrontace měla ukázat, jak se hráčky chovají v zápasových podmínkách a do jaké míry jsou i za takto krátkou dobu schopny absorbovat pokyny a následně je převést do praxe,“ doplnil Pruša.

Jasné vítězství Němek

Přesto, že Češky ani v jednom z utkání neuspěly, našel trenér Pruša v celkovém hodnocení i pozitivní slova. První utkání sehrály české basketbalistky v pátek 16. listopadu a prohrály 72:51. „V prvním zápase jsme s vyjímkou samotného úvodu po celý průběh dotahovali. Slušné pasáže, kdy jsme si dobře rozdělovali míč a měli slušnou selekci střel, střídali ty s menší pohyblivostí v útoku a příliš individuálním pojetím v rámci postupného útoku. Soupeř nás trápil především na útočném doskoku, kde byly znát rozdílové parametry soupeře. Co se ale ukázalo jako velmi pozitivní aspekt je veliká chuť tohoto týmu bojovat o každý míč a maximalní nasazení za každého stavu. Důležité bylo, že úřadující mistr Evropy nás v žádné pasáži opticky nepřehrával s výškovým a silovým deficitem jsme se ve většině případů, mimo problémů na obranném doskoku, byli schopni vypořádat,“ hodnotí utkání Pruša.

K nejlepším střelkyním tohoto utkání Kristýně Holubcové (11 b., BK Loko Trutnov) a Tereze Králové (9 b., BK Loko Trutnov) se přidala 8 body i Adéla Buřtová.

 

Druhé utkání vyrovnané

Ve druhém utkání od den později už byl výkon obou týmů vyrovnanější, ale přesto Češky na Němky nestačily a podlehly jim 54:48. „Druhý zápas byl z naší strany o poznání lepší. Rozebrali jsme si aspekty hry, ve kterých jsme zaostávali v prvním zápase, se snahou zaznamenat v nich alespoň lehký progres a určili jsme si dílčí cíle utkání, s trochu odlišným přístupem v řešení obranných situací,“ popsal přípravu na odvetné utkání Pruša.

Po celý zápas se Češky právě kolektivní obranou a nesmírnou obětavostí udržovaly ve hře a první poločas byl zcela vyrovnaný. Třetí čtvrtina pak byla nejlepší pasáží z obou utkání a naznačila, jakou cestou se tento tým musí do budoucna ubírat. „Německý výběr jsme velmi konsolidovanou agresivní obranou nutili ke ztrátám (28), po kterých jsme měli možnost hrát rychlý protiútok a také hledat otevřená zakončení krátce po zahájení přechodové fáze. To nám vysloužilo vedení o 7 bodů před posledním dějstvím, které jsme však bohužel v poslední čtvrtině neudrželi,“ doplňuje hlavní trenér.

Na konci došly síly

V poslední čtvrtině došly hráčkám síly v útoku a pod tlakem domácí obrany jen velmi těžko hledaly střelecké pozice. Výsledkem toho byly pouze 4 vstřelené body. „Při absenci podkošových hráčů budou právě obrana, rychlý přechod a pohyb míče i hráček v postupném útoku nezbytnými rysy naší hry, pokud nebudeme chtít prohrávat takto dobře rozehrané zápasy. Tento výkon však byl jednoznačnou ukázkou, že tým má charakter může překvapit každého soupeře,“ uzavírá hodnocení přípravných utkání Pruša.

V tomto utkání nastřílela trutnovská Králová 13 bodů, po 8 přidaly Halátková (BA Sparta) a Ondroušková (Slovanka) a po 6 Eliška Hamzová a Adéla Buřtová.

Trenér Pruša hodnotí hráčky Žabin

Na pozici ústřední rozehrávačky figurovala nejvytíženější hráčka  týmu Eliška Hamzová. „Eliška se se svojí rolí popasovala velmi slušně. Bojovala o každý sporný míč, je  velmi komunikativní, chytrá z pohledu kolektivní obrany. Byl to pro ni velmi fyzicky náročný kemp, byla pod velkým tlakem obrany a v kritických momentech nabírala velké zkušenosti.“

Adéla Buřtová si na pozici menšího křídla odehrála svoje, brala na sebe odpovědnost a dělala dobrá rozhodnutí. Je stejně jako Eliška velká bojovnice v obraně, takový zarputilý obránce. Určitě by měla být důležitou součástí týmu.“

Při absenci hráček na pozici 5 nabírala zkušenosti pod košem Sára Kocourková. „Jsem rád, že se Sára zúčastnila. V zápasech sice dostala méně minut, ale v takové konkurenci, jakou je kalibr německých pivotek, to měla velmi složité. Každý takový kontakt je pro ni určitě velkým plusem do další práce.“

(Foto: ČBF)