Na Memoriálu Jerneje Gortnara o bronz

Součástí předsezónní přípravy je letos také Memoriál Jerneje Gortnara – turnaj ve slovinské Kranji, který nabízí hráčkám příležitost setkat se s herními styly odlišnými od těch, se kterými se setkávají běžně v ŽBL. 

„Jsem ráda, že máme možnost vycestovat do Slovinska a zahrát si turnaj, kterého se zúčastní zajímavé týmy z Evropy. Kromě toho je Slovinsko nádherná země, tak doufám, že najdeme čas třeba na nějaký výlet,“ prozradila svá přání před odjezdem křídelnice Kateřina Zohnová.

Turnaj pro šest celků jsme zahájili v pátek 6. září proti soupeřkám (a favoritkám celkého turnaje) z ruského Krasnojarsku, které prokázaly kvalitu čtvrtfinalistek Eurocupu a při absenci stále se šetřící Petry Záplatové a Janee Thompson a Beáty Adamcové, které obě dostaly volno z rodiných důvodů, nám na úvod turnaje nadělily výsledek 45:71. Nejlepší střelkyní Žabin byla s 10 body Kym Royster, slušnou minutáž dostaly i mladé hráčky Adéla Buřtová a Eliška Hamzová (obě okolo 8 minut) a do hry se poprvé zapojila i Anežka Kopecká (3 body za 9,5 minuty).

„Složení našeho týmu se od minulého roku trochu obměnilo, takže je potřeba si na sebe herně zvyknout. K tomu slouží třeba i tyto turnaje, kde se můžeme vzájemně víc poznat v zápasových situacích,“ popisuje užitečnost zahraničních přípravných misí Zohnová a dodává: „Za dobu, co hraju basketbal, jsem odehrála spoustu turnajů. Vždycky je super, když si můžete zahrát zápasy s týmy, se kterými se v soutěžích normálně nepotkáte.“

A těmi týmy v tomto turnaji měly být domácí ŽKK Triglav (SLO), San Martino Di Lupari (ITA), BEAC (HUN) a ŽKK Cinkarna Celje (SLO). Poslední zmíněný celek měl být naším soupeřem i ve druhém turnajovém dni, z organizačních důvodů bylo však toto utkání zrušeno a nahrazeno duelem s ŽKD Ježica.

V tomto utkání jsme odpracovali nezdar z prvního zápasu a nad týmem sídlícím ve slovinském hlavním městě jsme bez větších potíží zvítězili 78:27. Na dvouciferné výsledky se tentokrát dostaly čtyři hráčky – se 12 body Michaela Vondráčková, s 11 body Lenka Šoukalová a Michaela Vacková a s 10 body Kym Royster.

Po sečtení výsledků v obou skupinách je jasné, že si v neděli od 17:00 zahrajeme o 3. místo proti maďarskému BEAC.