ŽABINY Z KRÁLOVKY ODJÍŽDÍ NAPRÁZDNO

Ani letošní druhé střetnutí s pražským rivalem z Královky nedopadlo pro Žabiny přívětivě. Brněnským basketbalistkám se i přes motivaci zlomit dlouholetou nadvládu mistrovského ZVVZ USK Prahu nepodařilo navázat na své předešlé skvělé výkony v Eurocupu i domácí lize a poslední zápas letošního roku uzavřely vysokou prohrou 63:106.

Pražačky svoji suverenitu nejen v české lize potvrdily už v prvních pěti minutách, kdy si zásluhou rychlých protiútoků vytvořily nad hostujícími Žabinami dvojciferný náskok. A i když se Brňanky dotáhly na rozdíl pěti bodů, udržet krok s zahraničními hráčkami ZVVZ USK Prahy zkrátka nedokázaly. Vytaženou obranu domácích se Žabinám nedařilo přecházet a vzniklé akce v útoku zase proměňovat. V kombinaci s mnoha ztracenými míči tak svým soupeřkám dovolily odskočit na poločasový náskok o dvaatřicet bodů. (24:56)

A přestože do druhé dvacetiminutovky vstoupily již s lepším nasazením, vzniklé manko z úvodního poločasu bylo příliš veliké. Jen trio zahraničních hráček USK Prahy Fagbenle (26 bodů) – Jones (23 bodů) – Thomas (14 bodů +11 doskoků + 11 asistencí) nasázelo stejně košů jako celý tým Žabin. Dvojcifernou hranici z hostujícího celku pokořila se 13 body jen americká křídelnice Bria Holmes. Žabiny si tak v letošním posledním zápase a 12. kole Chance ŽBL připsaly vysokou prohru 63:106 a v neúplné tabulce zaujaly třetí místo.

Za jejich neúspěchem v hlavním městě stojí hlavně osmadvacet ztracených míčů, z nichž Pražačky snadno startovaly svoje útoky. „Dneska to z naší strany nebyl povedený výkon. Zvlášť v prvním poločase, kdy nám soupeř dával po našich ztrátách lehké protiútoky. V druhé polovině utkání se naše hra trochu zlepšila, ale vysokou porážku jsme už odvrátit nedokázaly,“ potvrdila kámen úrazu nedělního zápasu rozehrávačka Žabin Eliška Hamzová.

ZVVZ USK PRAHA VS. ŽABINY BRNO 106:63 (29:15, 17:9, 27:21, 23:18)

Body: Holmes 13, Záplatová 9, Cunane 9 (+9 doskoků), Hamzová 8, Vondráčková 8, Knežević 7, Hanušová 7, Šoukalová 2, Vacková 0, Čechová 0