V Piešťanech nestačíme na ruskou Samaru

První utkání v EWBL jsme ve slovenských Piešťanech sehráli s ruským týmem BC Samara. A ačkoliv místní Diplomat Arenu známe velmi dobře, posílat míče do košů se dařilo lépe soupeřkám. Ani probuzení v poslední čtvrtině, kdy jsme soupeřky dokázali zatlačit v obraně a konečně jsme se prosadili i z delší vzdálenosti, však nestačilo na vysoké manko z předešlých třiceti minut. Ruskám podléháme 75:84 a připisujeme si první prohru v EWBL.

Hned v úvodní čtvrtině nám dvojice Daria Kurilchuk a Jennifer Oneill nasázely pět trojek. Naopak my jsem se zpoza tříbodového oblouku anebo delší vzdálenosti nedokázali prosadit vůbec. Rusky navíc využívaly rychlých protiútoků a po první desetiminutovce jsme tak prohrávali o 10 bodů (15:25).

Ve druhé čtvrtině jsme dokázali pohlídat soupeřovy střely a využívat akce z jejich ztrát, nicméně stále se nám nedařilo přejít na naši hru. Za první půlku zápasu jsme ze sedmi pokusů jedinkrát netrefili trojku a skóre tak stále hrálo ve prospěch Rusek 32:41.

Ani za poločasovou přestávku se nedokázaly naše holky vzpamatovat. Sice Bia Holmes poslala Žabiňáckou první trojku do koše, vícekrát nám to však nepadlo. Navíc rozehrávačka Eliška Hamzová ve třetí minutě počtvrté v utkání faulovala a musela střídat. BC Samara odskočil na vysoký rozdíl devatenácti bodů (49:68). 

Nadějně vypadala čtvrtina poslední, kdy se konečně holkám zadařilo přejít na svůj styl hry, na který jsou zvyklý. Po dvou trojkách Peti Záplatové jsme prohrávali jen rozdílem šesti bodů. Následovaly ale ztráty, Eliška Hamzová i pivotmanka Anna Jurčenková se vyfaulovaly a zlom bohužel nenastal. „Zápas z naší strany nezačal vůbec dobře. Nemohly jsme se do toho dostat. Nevím, čím to bylo, ale nehrály jsme vlastně celý poločas naši hru. Pak jsme zaply. Začaly jsme trošku hrát, bránit, dostaly jsme soupeře pod tlak a tím oni začali ztrátovat a my stahovat to manko, které jsme měly. Ale to bylo moc veliké a jak říkám, nehrály jsme naši hru a s takovými týmy je pak těžké skóre otáčet,“ vyjádřila se Petra Záplatová.

Ačkoliv jsme na poměr dvoubodových košů tolik nezaostávali (25 vs. 30) a trestných hodů jsme zaznamenali o osm úspěšných střel více než soupeř (22 vs. 14), Ruskám se daleko lépe dařilo z trojkového oblouku, kde nás přestřílely o sedm košů (3 vs. 10). Se Samarou si tak připisujeme první prohru v EWBL 75:84

Do zápasu bohužel nezasáhla Míša Vondráčková, která zůstala na marodce v hotelu. Holky se musí dobře vyspat a na dnešní výkon zapomenout, neboť je zítra čeká další těžký soupeř. S běloruským Horizont Minsk se střetneme znovu v 15:30, tak nezapomeňte naladit YouTubový kanál a na dálku holky podporovat!

Žabiny Brno vs. BC Samara 75:84 (15:25, 17:16, 17:27, 26:16)

Body: Holmes 25, Záplatová 18, Hamzová 10, Stoupalová 6, Grigalauskyté 6, Jurčenková 4, Kopecká 4, Galíčková 2, Buřtová (nenastoupila)