Istanbulská mise: Rozhodne obrana, věří Pruša

Poslední zápas roku i první možné splnění letošních cílů. Žabiny Brno si ve čtvrtek 21. prosince mohou nadělit předvánoční dárek v podobě postupu mezi šestnáctku nejlepších celků Eurocupu. K tomu ale musí znovu porazit istanbulského soupeře Besiktas, s nímž doma vyhrály rozdílem deseti bodů.

Úvodní vstup do play-off druhé nejvyšší evropské soutěže vyšel brněnským basketbalistkám zdárně poté, co v posledním zápase kalendářního roku na Rosničce porazily své turecké soupeřky 73:63. Zároveň se tím přiblížily k postupu do dalšího kola vyřazovací části. A ten si mohou potvrdit již ve čtvrtek od 17 hodin (19 hodin tureckého času).

V domácím prostředí si Žabiny svoji cennou první výhru vybojovaly zejména díky další precizní práci v obraně. A ta podle hlavního kouče Viktora Pruši bude hrát roli i v odvetném dueu. „Besiktas jsme oproti jejich eurocupovému průměru třiaosmdesát bodů na zápas udrželi na třiašedesáti bodech. Tam vidím jednoznačně klíč k postupovému úspěchu i v zápase číslo dva. Obranná část je něco, na čem musíme stavět,“ potvrdil.

K jistému postupu by Žabinám díky desetibodovému náskoku teoreticky stačila i porážka o devět bodů. Nic takového však nechtějí připustit. „Naše mentální nastavení musí být zápas vyhrát a neohlížet se na bodový polštář, který jsme si do Istanbulu přivezli. Budeme připraveni na všechny varianty a v obraně zintenzivníme individuální povinnosti směrem k jejich triu Evan, Nogić a Yeuru,“ prozradil Pruša, který zdůraznil sílu zahraničních hráček Bestikase.

V jakém světle se jeho svěřenkyně předvedou tentokrát a zda promění načatou jízdu v postup, můžete sledovat na dálku v přímém přenosu na FIBA YouTubovém kanále od 17 hodin.